Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2014 13:57 - Демокрация
Автор: celestian Категория: Политика   
Прочетен: 1267 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 06.02.2014 13:58


                                                                                          Аз не вярвам в колективната мъдрост
                                                                                            на невежите индивидуални умове.
  Томас Карлайл  
В демократическата теория се твърди, че властта не се завзема със сила. И не се дава от Бога. Властта избира самият народ. Народът се разбира като източник и оправдание за властта и избира най достойните, на които доверява властта. За да не прерастне демокрацията в диктатура, властта се дава за определено време, при изтичането на което властта се дава на следващият избранник. Ако избраният не се справя, народа избира друг. Това е същността на демокрацията.

На пръв поглед всичко изглежда разумно. Но има едно голямо "НО". Работата е там, че за да направиш правилен избор са необходими знания. Не отвеяни и частични, а задълбочени знания. Лозунгът "Избирай от сърце" свидетелства за това, че устройващите избори признават отсъствието на знания в народа. Без знания изборът е невъзможен.
С точно такъв успех могат да се организират народни избори за нобелов лауреат в раздел ядрена физика. Ужасното е това, че народът ще тръгне да избира най-добър физик ако правилно се организира изборната кампания. Победител ще бъде кой да е, освен истинските учени.

Историческият опит показва, че в големи колективи демокрацията по принцип е невъзможна.

Демократическите принципи са възможни в малки колективи като древногръцки полис или съвременно село, където хората осъзнато избират, защото се познават лице в лице, познават се не по клипове и листовки, а на живо. Знаят, че Иванов е пияница и лентяй, а Петров се грижи за семейството си и не пие. Тези знания позволяват осъзнато да се избере старейшина на селото. Да избере ръководител на армията или на икономиката народът не може, а още повече, този който ще стои над всички.

Кръгът се затвори: народът няма знания - без знания няма избор - без избор няма демокрация. Във Франция, Русия или САЩ няма никаква демокрация. Легендата за демократични избори в тези страни е съзнателна лъжа.

Властта, достъпна за всеки привлича най-различни сили. И на първо място капиталът, защото властта е най-краткият път към печалбата. Доколкото избирателната кампания изисква големи средства, борбата за власт е възможна изключително между представителите на капитала. Когото и да избере народа, коридорите на властта винаги се запълват с представители на капитала

Източник: http://economics.kiev.ua/index.php?id=156&view=subsections




Гласувай:
2



1. minevv - da
06.02.2014 14:44
демократично 2 глупака управляват един умен.
И има по-добро-тимокрация.. поне по заслуги
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: celestian
Категория: Новини
Прочетен: 17196
Постинги: 4
Коментари: 6
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930